6 Penyebab Darah Haid Berwarna Coklat, dari yang Normal Sehingga Perlu Berjumpa Doktor

Darah haid tidak selalu berwarna merah terang. Warna darah haid setiap wanita mungkin berbeza-beza, bergantung kepada tahap kepekatan atau jumlah darah.

Walau bagaimanapun, ramai wanita yang mengadu darahnya hanya coklat. Apabila ini berlaku, soalan utama yang biasanya timbul adalah sama ada warna darah haid coklat adalah normal?

Darah Haid Coklat Adakah Ia Normal?

Dalam kebanyakan kes, darah haid coklat adalah normal. Warna coklat menandakan darah telah berada di rahim cukup lama dan warnanya tidak lagi segar.
Darah coklat biasanya muncul pada awal dan akhir kitaran haid.Jika darah coklat muncul pada awal hari haid, ia mungkin sisa darah dari kitaran terdahulu yang dikeluarkan lewat.
Walaupun darah coklat yang muncul pada penghujung ia menunjukkan darah telah di akhir kerana kerja rahim untuk menumpahkan dindingnya telah menjadi perlahan.

Bilakah haid berwarna coklat dikategorikan tidak normal?

Warna darah haid coklat biasanya normal dan tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami pendarahan yang disertai tanda-tanda  berikut, anda perlulah segera berjumpa dengan doktor.

 • Haid Melebihi 7 Hari
 • Tidak teratur (jaraknya sangat cepat antara dua kitaran atau lebih daripada 35 hari)
 • Tidak Datang haid selama lebih dari tiga hingga enam bulan
 • Pendarahan vagina di tengah-tengah dua kitaran
 • Perdarahan terjadi setelah berhubungan seks
 • Perdarahan terjadi setelah menopause
 • Berlaku pendarahan sepanjang masa
 • Sakit pada faraj atau bahagian perut
 • Demam (mungkin menunjukkan jangkitan)
 • Keletihan

Penyebab lain jika darah bermakna coklat

Selain darah penuaan dalam rahim, terdapat banyak perkara lain yang boleh menyebabkan darah haid berwarna coklat.
Sebahagian daripada mereka mungkin normal, sementara yang lain mungkin memerlukan nasihat daripada doktor.

Berikut adalah beberapa punca darah coklat haid:

Kesan Sampingan Pil Perancang

Warna darah haid yang merah gelap kecokelatan biasanya menunjukkan paras estrogen yang berlebihan, menyebabkan lapisan dinding rahim menjadi sangat tebal.
Oleh itu, apabila datang haid, jumlah darah haid anda akan menjadi semakin gelap. pil perancang mengandungi estrogen hormon buatan,
jadi kesannya dalam tubuh boleh mengganggu tahap estrogen dan progesteron semula jadi. Kesan sampingan mengambil pil perancang boleh membuat darah haid anda berubah menjadi coklat sekurang-kurangnya 3 bulan pertama.

Kehamilan 

jika kitaran haid lambat ia mungkin gejala awal kehamilan.Tompok-tompok darah ini dikenali dengan nama pendarahan implantasi.
Anda boleh melihat hanya 1-2 titis darah, dan biasanya hanya bertahan selama beberapa jam (maksimum 1-2 hari). Jika selepas ujian kehamilan, pendarahan merah atau coklat berterusan selama lebih dari 5 atau 7 hari, ia tidak normal.
Ini boleh menjadi tanda keguguran, terutama jika disertai oleh :

 • Sakit dan krem perut
 • Saki bahu
 • Pening dan lemah
 • Tidak mengalami mual dan gejala kehamilan yang normal

Perimenopause

Perimopause adalah fasa sebelum menopaus. Dalam fasa ini, anda akan mendapati warna darah haid coklat. Selagi tidak ada gejala yang tidak normal yang lain, jika keluar darah haid berwarna coklat sebelum menopaus adalah selamat.

Jika selepas menopaus anda masih berdarah coklat dari vagina, ini mungkin menunjukkan pembengkakan pada lapisan vagina, polip noncancer dalam serviks, atau masalah lain dalam rahim anda, termasuk kanser.

Jika anda sudah menopaus tetapi masih berdarah, maka segera dapatkan nasihat doktor untuk mengetahui punca itu.

PCOS

Sindrom ovarium polikistik (PCOS) adalah gangguan hormon yang boleh menyebabkan darah haid menjadi coklat. Di samping itu, PCOS juga dicirikan oleh gejala seperti:

 • Kitaran Haid tidak teratur
 • Pertumbuhan rambut yang tidak normal pada tubuh dan wajah
 • Obesitas
 • Sista (cyst)
 • Masalah Kesuburan

Jika warna darah haid coklat anda disertakan dengan gejala-gejala ini, segera dapatkan nasihat doktor. Sekiranya dibiarkan, PCOS boleh meningkatkan risiko anda untuk diabetes tahap 2, ketidaksuburan, dan penyakit kardiovaskular

Rahim Bengkak

Wanita yang mengalami rahim bengkak  selepas bersalin berisiko mengalami darah coklat semasa kitaran haid yang akan datang.

Ini sering berlaku kerana rahim yang bengkak  selepas kelahiran kadang-kadang tidak kembali ke saiz asalnya. Rahim yang semakin meluas memerlukan lebih banyak masa untuk mengumpul dan membekukan darah sebelum ia dikeluarkan.

Akibatnya, aliran darah semasa haid lebih cepat daripada biasa dengan tekstur yang agak tebal dan darah gelap, samada merah dan coklat gelap.

Endometriosis dan adenomiosis

Endometriosis dan adenomyosis adalah keadaan pertumbuhan tisu yang tidak normal di mana ia tidak ditempat yang sepatutnya . Endometriosis berlaku apabila tisu terbentuk di luar rahim dan biasanya berlaku selepas menopaus. Sementara itu, ademiosis berlaku apabila tisu dinding rahim tumbuh di dalam dinding otot rahim. Kedua-dua keadaan ini boleh menyebabkan tempoh kitaran haid anda berlarutan kerana rahim memerlukan masa untuk mengumpul dan membuang darah sebelum pembuangan. Punca darah haid akan disertai dengan gumpalan darah dan sakit darah haid yang teruk

 

Kongsi Artikel Ini.. Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page