Amalkan 14 Cara Betul Pulihkan Badan Lepas Bersalin

bertungku-women-online-magazine

Orang dulu-dulu berpantang siap ada bara api. Letak di belakangnya bagi menggantikan tungku yang ramai wanita guna sekarang.”

Haa… ada ke yang berani nak pantang macam tu? Habis saja berpantang, kulit-kulit badan siap boleh dikupas-kupas keluarkan selepas dipanggang 45 hari.

Hasilnya, orang dulu lagi kuat dari kita.”

Tapi sekarang ini tidaklah perlu melalui sesi berpantang yang menyakitkan sebegitu. Cuma perlu jaga saja 14 cara berpantang yang amat mudah ini dan tak merumitkan. Tapi 14 hal inilah yang selalu wanita berpantang boleh buat-buat lupa.

Jom kita lihat 14 cara yang betul nak pulihkan badan lepas bersalin.

1. STOKIN

Wajib pakai untuk elak kaki sejuk dan masuk angin.

2. DILARANG MENCANGKUNG

Koyak atau tidak miss v ketika meneran bersalin, wanita berpantang dilarang duduk cangkung. Rahim tu tengah lemah lagi. Kalau terkeluar macam mana?

3. RAPATKAN KAKI

Selepas diceroboh, dirobek, dikeluarkan anak dan uri, part miss v tu sangatlah tercedera & lemah. Kesian miss v… Rapatkan kaki anda, dan bantu’nya’ cepat sembuh dari luka.

4. WANITA BERPANTANG BUKAN ULTRAMAN

So jangan sesekali aktif buat buat kerja. Nak jaga anak pun sepatutnya diuruskan orang lain, apatah lagi memasak dan buat kerja kerja rumah. Banyakkan berehat jika nak sembuh cepat.

5. BANGUN DI AWAL PAGI & ELAKKAN TIDUR SENJA

Dapatkan sedikit cahaya matahari dengan sekadar berdiri di tepi tingkap. Urut-urut lengan anda, lakukan sedikit senaman ringan seperti menggoyang-goyangkan tangan agar anda tidak kelihatan lemau.

6. JANGAN KELUAR RUMAH KECUALI KE KLINIK

Wanita berpantang yang tidak suci dari darah kotor nifas boleh menjemput ‘orang ketiga’. Elakkan.

7. JAGA IBU JARI KAKI

Jika ibu jari kaki terhantuk ia bukan saja boleh membuatkan wanita yang berpantang ni pitam, malah bentan.

8. ADAB KETIKA MANDI

Berdiri lama dan mencangkung adalah dilarang bagi wanita yang berpantang. Apatah lagi jika melakukan banyak pergerakan ketika mandi. Duduklah di atas bangku dan mandi air yang sedikit panas.

9. MEMBUANG

Ada wanita yang sangat takut nak ‘membuang’ air besar selepas bersalin… tips ni macam pelik skit.. hehe.. tapi ia sangat membantu. Membuanglah sambil berdiri. Ia mengurangkan rasa takut & ngilu.

10. JAUHKAN AIRCOND

Pasang kipas pun dah tak bagus untuk wanita berpantang, apatah lagi kalau aircond. ia bertujuan menghalang angin dari memasuki badan.

11. IKAT

Sepanjang berpantang tu ikat rambut sekejabnya. Ia mengelak angin dari masuk.

12. SUAMI TAKE NOTE YA!

Suami tolonglah bantu isteri. Sebenarnya tanggungjawab sediakan makan & basuh baju isteri masa pantang adalah suami sebab isteri tak boleh main air masa tu. Katakan suami bz, suami perlu sediakan someone untuk uruskan wife & anak anda. Jaga emosi & fizikalnya.

13. BERTUNGKU, MENGURUT & MANDI HERBA

Mengecutkan batu meriyan, MENGURUT mengangkat rahim dan MANDI HERBA menyegarkan badan sangatlah penting untuk buat mommy rasa macam princess tyme pantang.

14. MENU BERPANTANG

Ni memang kena jaga, ikan ikan berbisa seperti keli dan terubuk, sayur kekacang, fast food antara yang sangat perlu elakkan.

 

Sebaik saja melalui tempoh 44 hari berpantang dan berjaya pulihkan badan lepas bersalin, tentu ibu-ibu dah bersedia nak masuk kerja dengan tubuh yang sihat. Lagilah nanti, macam-macam kerja menanti di pejabat atau tempat kerja anda.

Dapatkan Produk Biodex

Sumber:MingguanWanita

Kongsi Artikel Ini.. Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page